Kännykkäsovellus avaa nyt myös kotioven

Digi Koti & Asuminen · Annika Kela

Kotitalouksien lukituksessa on menty eteenpäin viime vuosina suurin harppauksin. Suomalainen Deltabit on esimerkiksi kehittänyt suuren suosion saaneen lukon, joka aukeaa sormenjäljen perusteella. Nyt maailmalla on esitelty myös älypuhelimella aukeava lukko.

Smart Lock Sesame -älylukko mahdollistaa kotioven avaamisen ilman avaimia, joko salaisen koputuksen avulla tai matkapuhelisovelluksen kautta. Kickstarter-rahoitusta hakeva yritys on saanut kiinnostusta maailmanlaajuisesti. Älylukko asennetaan kotioven sisäpuolelle ja se toimii siten, että aina, kun laite tunnistaa erikoiskoputuksen tai saa käskyn matkapuhelimesta, se avaa oven sisäpuolelta käsin auki.

Älylukon käyttöönottajan ei tarvitse vaihtaa lukkoja, vaan lisäkappale asennetaan nykyisen lukon päälle. Kotiavaimilla oven saa älylukosta huolimatta normaalisti auki. Jos kuitenkin käy niin epäonnisesti, että avaimet menee hukkaan tai unohtuu kotiin, on ovi mahdollista avata esim. matkapuhelimesta käsin.

Smart Lock Sesame -älylukko keskustelee myös kodissa olevien turvalaitteiden kanssa, eli mikäli ovea yritetään murtaa, lähtee siitä ilmoitus vartiointiyritykselle ja hälytys alkaa soida.Daily Mail -lehden mukaan lukon valmistaja on vakuuttanut, että kyseinen laite on ohjelmoitu niin, että siihen on lähes mahdoton hakkeroitua. Toisaalta, hakkeroiminen veisi varmasti enemmän aikaa, kuin oven murtaminen sorkkaraudalla, joten siinä mielessä älylukko on yhtä turvallinen kuin nykyisetkin lukot.