Suomen alkoholipolitiikan ihmeellisyydet kiteytettiin videolle: ”Pahentaa ongelmia”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomalaiset ovat saaneet viime kuukausina äimistellä kerta toisensa jälkeen viranomaisten mielivaltaa ja lainsäätäjien ihmeellisiä aivoituksia koskien Suomen alkoholilakia ja sen järjenvastaisia tuloksia. Vuodenvaihteessa laki tiukentui ja mietojen alkoholijuomien mainoskielto on sittemmin aiheuttanut merkittäviä lisäkustannuksia esimerkiksi panimoille.

Jaana Pelkosen ja Elina Lepomäen YouTubessa julkaisemalla Järkeä alkoholipolitiikkaan -videolla muistutetaan, että nuorison alkoholinkäyttö on vähentynyt selvästi sen jälkeen, kun vuonna 1995 sallittiin mietojen alkoholijuomien mainonta. Nykyistä tai tiukempaa alkoholipolitiikkaa puoltavat pyrkivät yleensä väittämään toisin. Myös viranomaisten mielivalta esimerkiksi ravintoloiden anniskelussa saa videolla osansa kritiikistä.

– Onko viranomaisen tehtävä päättää millainen viihdeohjelma on laadukasta? Nykyinen alkoholipolitiikkaa pahentaa niitä ongelmia, joita se yhä sitkeästi kuvittelee olevansa ratkaisemassa. Alkoholista on tehty tabu, eikä sen kohtuullisestakaan juomisesta saisi nauttia, videolla todetaan.

Parhaillaan valmistelussa on alkoholilain kokonaisuudistus, joka voi olla huomattavasti nykyistä tiukempi. Stara paljasti taannoin, että Keskusta aikoi siirtää keskioluen ruokakaupoista, kioskeista ja huoltamoilta Alkoon. Paljastuksen vuoksi Keskusta joutui perumaan suunnitelmansa.