Marsista paluu aiheutuisi kaikkien aikojen jetlagin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapallon lähin naapuri, punainen planeetta Mars on viime aikoina ollut otsikoissa esimerkiksi Mars One -projektin vuoksi. Vuonna 2024 planeetalle suunnitellaan lähetettävän neljä ihmistä yksisuuntaiselle matkalle, asumaan Marsiin loppuiäkseen.

Mikäli Marsissa vierailu kiinnostaa, kannattaa varautua kaikkien aikojen pahimpaan jet lagiin. Näin varoittaa The Atlantic -lehti, joka tutki sitä miten Marsin 40 minuuttia Maapallon vastaavaa pidempi päivä vaikuttaisi ihmiseen fyysisesti ja psyykkisesti.

Marsin vuorokausi, eli sol, kestää 24 tuntia, 39 minuuttia ja 35 sekuntia. Määrä ei tunnu ehkä paperilla suurelta, mutta ero Maan aikaan alkaisi tuntua kehossa varsin nopeasti. Marsin päivän pituus ei mene yksiin ihmisen luonnollisen rytmin kanssa.

Rytmin muuttuminen voisi johtaa esimerkiksi unen puutteeseen, mikä olisi potentiaalisesti vaarallista vieraalla planeetalla asuville astronauteille. Tutkijat ovat yrittäneet kehitellä ratkaisuja ongelmiin esimerkiksi valoterapian avulla. Marsissa taivas on päivällä punainen ja auringon laskiessa sininen, joten planeetan olosuhteisiin olisi mahdollista totutella esimerkiksi värivalojen avustuksella.