Viimeinkin! Tiede selvitti miksi varpaan lyöminen sattuu

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jokainen tietää, että varpaan lyöminen esimerkiksi kynnykseen on yksi tuskallisimpia kivun muotoja mitä arkipäiväisessä elämässään voi kokea. Miksi sitten juuri varpaan lyöminen koskee niin paljon? Tiede tarjoaa vastauksia tähänkin kysymykseen.

Wisconsin yliopistolla työskentelevä professori Chris Geiser kertoo Metro-lehdelle uskovansa, että kysymykseen on itseasiassa useampi vastaus. Ihmisen sormet ja varpaat toimivat eräänlaisena rajapintana kehon ja ympäröivän maailman välillä. Ne varoittavat meitä, mikäli joku asia on kuuma, terävä tai muilla tavoin mahdollisesti vaarallinen. Varpaiden ja sormien pinnat ovat täynnä kipua rekisteröiviä hermopäätteitä.

Varpaiden ympärillä ei myöskään ole juurikaan suojaavaa iho- tai lihaskerrosta, joka pehmentäisi hermopäiden saamaa iskua. Varpaat lukeutuvat myös kehon nopeiten liikkuviin ruumiinosiin. Vaikka törmäisit seinää kohti tavallista kävelyvauhtia, saattaa varpaasi iskeytyä siihen maalia kohti lentävän pallon voimalla.

Chris Geiser uskoo, että ilmiön taustalla on myös evoluutioon liittyvä tekijä. Ihmiset ovat liikkuneet maapallolla jo tuhansia vuosia ennen kenkien tai lääkkeiden kehittelemistä, ja jalkaan tullut haava saattoi tulehtua nopeasti. Kehityksen kannalta oli siis tärkeää, että varpaat tavallaan varoittivat paljasjaloin liikkuvaa ihmistä ympäristössä olevista uhista, kuten terävistä esineistä.