Laavaa kaadettiin jäälle – ällistyttävä tulos!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Tieteellisiä testejä ja tutkimuksia videoiden muodossa esittävä Science Channel -kanava julkaisi videon, jossa näytetään mitä tapahtuu, kun laavaa kaadetaan jäälle. Monella on varmasti olettamus, että laava jähmettyy ja sulattaa jään, mutta todellisuudessa siitä syntyvä reaktio on odotettua kiehtovampi.

Metro-lehden mukaan laavan ja jään yhdistelmästä muodostuu reaktio, jota asiantuntijat kuvailevat sanoin ”luonnon oma lasinpuhallus”. Jäätynyt vesi nimittäin haihtuu höyrynä ilmaan ollessaan kontaktissa laavan kanssa ja sen seurauksena sulaneeseen kivimassaan muodostuu kuplia.

Mitä enemmän laavaa on, sitä paksumpi kerros siitä muodostuu jään päälle ja pakeneva vesihöyry jää massan sisään ansaan. Lopputulos näyttää kiehuvalta magmalta, joka kuplii valuessaan jäälaatan päällä. Video on osoittanut, että mielenkiintoisesta testistä syntynyt reaktio ylitti odotukset.