Yhteisvastuukeräyksen kohteesta raju riita – tutkintapyyntöjä ja oikeudenkäynti!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on parhaillaan käynnissä perinteinen Yhteisvastuukeräys, jonka suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö. Yksi keräyksen kohteista on vapaaehtoisen auttamisen verkkopalvelu Suurella Sydämellä, jonka ympärille on kuitenkin nyt syntynyt erikoislaatuinen kiista palvelun omistuksesta ja ylläpitäjästä.

Kotimaa24 uutisoi eilen riidasta, jossa Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittänyt ja sitä vuosia ylläpitänyt tamperelainen Agile Design joutui yllättävään tilanteeseen, kun Tampereen Seurakuntayhtymä siirsi viime vuoden lopulla verkkopalvelun Kirkkopalveluille ilman palvelun omistajan suostumusta.

Siirto tehtiin samoihin aikoihin, kun selvisi, että Suurella Sydämellä -verkkopalvelu tulee olemaan Yhteisvastuukeräyksen kohteena ja saamaan jopa miljoonien keräystulot käyttöönsä. Erikoinen järjestely ei luonnollisestikaan sopinut verkkopalvelun kehittäjälle, joka Viestintäviraston rekisterin mukaan omistaa palvelun verkkotunnuksen Suurellasydamella.fi. Rekisteritietojen valossa palvelun siirto kolmannelle osapuolelle vaikuttaa siten hyvin erikoiselta.

Tampereen Seurakuntayhtymä on sittemmin riitauttanut Agile Designin verkkotunnuksen omistuksen ja vaatii, että verkkotunnus siirretään heidän käyttöönsä. Viestintäviraston päätöstä verkkotunnuksesta odotetaan kevään aikana.

Kuva: Viestintävirasto Ficora, SuurellaSydamella.fi
Kuva: Viestintävirasto Ficora, SuurellaSydamella.fi
Kuva: Yhteisvastuukeräys.fi
Kuva: Yhteisvastuukeräys.fi

Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterin mukaan Agile Designilla on parhaillaan vireillä tavaramerkkihakemus Suurella Sydämellä -tunnusmerkin käyttämiseksi yksinoikeudella erityisesti verkkopalvelujen tunnusmerkkinä. Verkkopalveluiden luokassa ei ole muita hakemuksia.

Tampereen seurakuntayhtymä oli jo aiemmin hakenut Agile Designin tietämättä Suurella Sydämellä -tavaramerkkiä, mutta sitä ei ole rekisteröity verkkopalveluja koskevassa luokassa. Kiistan alkaessa seurakuntayhtymä siirsi tavaramerkin Kirkkopalveluille. Tavaramerkkien lisäksi osapuolten välillä on vireillä kaksi väitekäsittelyä äskettäin rekisteröidyistä tavaramerkeistä. Kotimaa24 kertoi, että osapuolet ovat lisäksi tehneet poliisille tutkintapyynnöt tapahtumista.

Agile Designin toimitusjohtaja Jari Kivimäki esitti tänään pyynnöstä Staralle kymmenittäin eri seurakunnille vuosien varrella palvelusta lähettämiään laskuja. Asiakirjat vahvistavat, että Tampereen Seurakuntayhtymä on ollut vain yksi asiakas kymmenien muiden seurakuntien joukossa. Samalla Kivimäki kertoi, että riita on parhaillaan menossa myös markkinaoikeuden käsittelyyn.

Tampereen Seurakuntayhtymän kehitysjohtaja Timo Takala kertoi Kotimaa24-lehdelle, että verkkotunnus siirrettiin Agile Designille ”vain tilapäisesti akuuttien ongelmien ratkaisemiseksi”. Esitetyt laskut osoittavat kuitenkin Agile Designin toimineen palvelun omistajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Stara ei tänään tavoittanut Tampereen Seurakuntayhtymän edustajaa kommentoimaan kiistaa.

Staran tietojen mukaan osapuolet ovat käyneet neuvotteluja kiistan ratkaisemiseksi, mutta yhteisymmärrystä ei ole saatu. Siksi Kirkkopalvelut on nyt avannut uuden verkkopalvelun osoitteessa Vapaaehtoistyo.fi, joka ei siis ole sama palvelu kuin mikä valittiin nyt käynnissä olevan Yhteisvastuukeräyksen kohteeksi. Tällä hetkellä on siis epäselvää mille palvelulle Yhteisvastuukeräyksen tuottoa tullaan jatkossa ohjaamaan.