Tiesitkö tätä? Hiiret laulavat toisilleen

Viihdeuutiset · Annika Kela

Vuosien ajan pohjoiscarolinalainen Duken yliopisto on tutkinut jyrsijöiden äänehdintää ja kommunikointia. Pari vuotta sitten tutkimuksissa selvisi, että hiiret laulavat toisilleen eläinkunnasta tunnettuja soidinlauluja, joiden tarkoituksena on vedota vastakkaiseen sukupuoleen.

Washington Post -lehti uutisoi aiheesta ja kertoi, että hiirten laulaminen kuulostaa pienten lintujen virerrykseltä ja sirkutukselta. Tutkijoiden mukaan hiirulaiset esittävät lauluaan niin korkealla äänellä, etteivät ihmiset kykene kuulemaan sitä. Hiirten äänien analysoinnissa on päästy pitkälle ja netissä on hiljattain julkaistu ääninäytteitä siitä, miltä hiirien laulu kuulostaa.

Jotta hiirten laulua olisi mahdollista kuunnella ihmiskorvalla, ovat tutkijat joutuneet käyttämään nauhoitusten analysoinnissa ja purkamisessa erilaisia välineitä ja tekniikkaa. Hiirten laulusta innostuneet tutkijat ovat perustaneet netissä musiikkipalvelun hiirten laulua varten. Hiirulaisten musiikkipalvelu on MouseTube.

Kyseinen palvelu on tarkoitettu tutkijoille, jotta he voivat jakaa hiirten ääntelyä koskevaa dataa maapallon toisella puolella oleville tutkijoille. Ajatus hiiren laulamisesta on kerta kaikkiaan hellyttävä, vaikka sillä ei olekaan tarkoitus viihdyttää toisia hiiriä.