Tutkijat: Television ja iPhonen samanaikainen katselu kuin huumetta

Digi Terveys · Annukka Heikkilä

Monet muistavat pienenä, miten vanhemmat varoittelivat, että televisiota ei saa katsella liikaa tai liian läheltä. Ajateltiin, että television katsominen sulattaa aivoja ja nyt on todistettu, että väite pitääkin tavallaan paikkaansa.

Kööpenhaminan yliopiston uuden tutkimuksen tuloksista saatiin selville, että television ja älypuhelimen samanaikainen käyttäminen saa aivot sekaisin ja lamaannuttaa ne aivan kuin huume. Kun aivot yrittävät seurata ja keskittyä kahden näytön tapahtumiin, ne alkavat muodostamaan dopamiinia, joka on sama aine, mitä muodostuu aivoihin muun muassa kannabista poltettaessa.

Kun dopamiinia muodostuu aivoihin kahden näytön seuraamisen vuoksi, vaikutus ja olotila ei ole kuitenkaan samankaltainen, kuin huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Lopputuloksena on pelkästään niin sanottu tyhjä pää, jolloin älykkyysosamäärä vähenee eivätkä aivot toimi normaalisti tai osaa yhdistää asioita samalla tavalla kuin aiemmin.

Aivot eivät Metro-lehden mukaan palaudu tästä tilasta nopeasti, joten jos television ja puhelimen samanaikainen käyttäminen on jatkuvaa, sillä voi olla pysyviä seurauksia aivoihin.