Vanhainkodista ilmainen opiskelija-asunto – ehtona vanhusten kanssa kaveeraaminen

Viihdeuutiset · Annika Kela

Vanhainkoti tarjoaa ilmaisen opiskelija-asunnon – ehtona vanhusten kanssa Vanhuksille ja opiskelijoille suunnattu palvelutalo saattaa monen korvaan kuulostaa erikoiselta asumisjärjestelyltä, mutta se on maailmalla todettu jo varsin käytännölliseksi ratkaisuksi.

Vuosien ajan eri puolilla maailmaa on testattu asumisjärjestelyä, jossa saman katon alla asuvat vanhukset ja opiskelijat. Asumisratkaisu on nerokas, sillä kodissa asuvat opiskelijat maksavat vuokransa avustamalla vanhuksia.

Siinä missä vanhainkodin avustajista on pulaa, on myös kohtuuhintaisista opiskelija-asunnoista. Kahdelle vakavalle ongelmalle on löytynyt yhteinen ratkaisu. Opiskelijat saavat asua vanhainkodissa ilmaiseksi, kunhan he avustavat varttuneita naapureitaan arkisissa askareissa. Vanhukset voivat luottaa siihen, että apu on aina lähellä, kun kodissa asuu nuoria ja reippaita opiskelijoita.

Alankomaissa käytäntö on saanut riemastuttavan vastaanoton. Humanitas- ja Deventer -vanhainkodit tarjoavat opiskelijoille ilmaista asumista. Vanhainkodit sijaitsevat lähellä yliopistoja ja niissä asuminen on käytännöllistä ja taloudellisesti kannattavaa.

Palvelutalot ovat toimineet nuorten ja vanhojen käytössä jo vuodesta 2008. New York Times -lehden mukaan nyt myös New Yorkissa on alettu testaamaan kyseistä asumisjärjestelyä. Jää nähtäväksi, koska vanhusten ja opiskelijoiden yhteisasumista aletaan hyödyntää myös Suomessa.