Robotti kuvasi tämän Fukushiman reaktorissa – ei palannut enää takaisin

Viihdeuutiset · Annika Kela

Vuonna 2011 luonnonkatastrofissa tuhoutuneen Fukushiman ydinvoimalan reaktoriin on lähetetty robotti keräämään tietoa ydinvoimalan tämänhetkisestä tilanteesta. Tutkijoiden pettymykseksi tutkimusretki päättyi yllättäen vain kolme tuntia robotin lähettämisen jälkeen.

Selkäpiitä karmivan aavemaisessa reaktorissa vaeltanut robotti jäi kiinni ja hyytyi paikoilleen. Robotin tehtävä ydinvoimalassa epäonnistui. Robotin välittämän videokuvan perusteella tutkijat pääsivät vilkaisemaan, miltä sulaneen reaktorin sisällä näytti.

Lyhyen tutkimusmatkansa aikana robotti onnistui keräämään ja analysoimaan dataa suuret määrät. Robotin ansiosta tutkijoille muun muassa selvisi, kuinka suuri määrä säteilyä reaktorissa oli. Epäonnistuneesta tutkimuksesta huolimatta tutkijat ovat olleet iloisia saamistaan tiedoista.

Kun robotilta oli saatu tarvittavat tiedot, se hylättiin reaktorin uumeniin. Tutkijat aikovat lähettää matkaan uuden robotin, joka käy keräämässä lisää tietoa ja tarkistamassa onko toiselle robotille tehtävissä mitään. Toivottavasti seuraava robotti onnistuu tehtävässään menestyksekkäämmin.