Dementiapotilaille keksittiin hoito – idea syntyi elokuvasta

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Adam Sandlerin ja Drew Barrymoren tähdittämä elokuva Aina eka kerta kertoo Lucysta, joka kärsii lähimuistinsa menettämisestä. Hän herää jokaisena aamuna niin, että ei muista edellisen päivän tapahtumia ollenkaan. Elokuvassa Lucyyn rakastunut Henry tekee hänelle videon, jossa näkyy Lucyn lähiaikoina eläneet tapahtumat. Eräs dementiapotilaiden kanssa työskentelevä hoitaja sai tästä idean.

Hebrew Home -vanhainkodissa työskentelevä Charlotte Deli päätti kokeilla, miten lähimmäisistä kuvattu video vaikuttaisi dementiasta ja Alzheimerista kärsivien potilaiden muistiin ja mielialaan. 94-vuotiaalla Louise Irvingillä on dementia ja hänelle näytetään joka aamu video, jossa hänen tyttärensä toivottaa hyvää huomenta, laulaa ja kertoo tärkeistä ja mukavista muistoista äidilleen.

Videoilla ei ole näyttänyt olevan sen suurempia vaikutuksia muistin paranemiseen, mutta potilaiden mielialaan videot ovat vaikuttaneet suuresti. Yahoo-sivusto kertoo, että videot saivat dementiapotilaiden päivän alkamaan hyväntuulisena ja he olivat paremmalla mielellä koko päivän. Aiemmin dementiapotilaille annettiin lääkkeitä, jotka saavat ärtyneisyyttä laskettua, mutta videot ovat ajaneet saman asian ja lääkkeitä on voitu vähentää.