Tutkimus vahvisti: Shoppailu vaikuttaa kuin orgasmi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet rakastavat vaateostoksilla olemista ja hyvien löytöjen tekemistä. Nyt tiede on viimein todistanut oikeaksi asian, jota moni on epäillyt jo pidemmän aikaa. Bustle-sivuston kertoman tutkimuksen mukaan ostoksilla oleminen ja hyvien löytöjen tekeminen tuottaa mielihyvää ja on lähes orgastista.

Michiganin yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan hyvien ostosten ja alennusten saaminen on tunnetasolla lähes samanlaista kuin seksinhimo.Tutkijat saivat tämän selville monitoroimalla shoppailijoiden aivojen toimintaa. Monitorit mittasivat aktiivisuutta aivojen osassa, joka tuntee ja käsittelee mielihyvää.

Tutkijat huomasivat, että mielihyvän tunteet kohosivat huomattavasti, kun koehenkilöt tekivät ostoksia. Tämän lisäksi he huomasivat, että mielihyvän tunne menee aivoissa samaan keskukseen, joka käsittelee myös huumeiden ja seksin aiheuttamia hyvänolontunteita. Tunne lähentelee orgasmin kanssa kilpailevaa hyvää oloa silloin, kun ihminen löytää hyvän alennuksen ja kokee tehneensä löytöjä.

Michiganin yliopiston professori Scott Rickin mukaan shoppaileminen aiheuttaa myös ristiriitaisia tunteita, jotka tasapainottelevat kivun ja nautinnon välillä. Jos ihminen joutuu puntaroimaan kallista ostosta, rahan menettäminen saa hetkellisesti aiheutettua pienen kipupiikin aivoihin.