Japanilaisjuna kiitää 603 km/h – näin virtaviivaiselta näyttää

Viihdeuutiset · Annika Kela

Japanissa testiajossa ollut Maglev-juna rikkoi nopeusennätyksen kiitämällä magneettisella radallaan 603 kilometrin tuntivauhtia. Testaajat ovat olleet tuloksista riemuissaan, sillä vauhtiennätys yllätti jopa heidät.

Seitsemän vaunun mittaisen Maglev-junan toiminta perustuu sähkömagnetismiin ja junat liikkuvat leijumalla magneettiradan yllä. Daily Mail -lehden mukaan juna leijuu jopa 10 sentin korkeudella radasta ja tekniikan etuja ovat vähäinen kitka ja hyvä ohjattavuus. Japani on panostanut Maglev-ratojen rakentamiseen ja junan olisi tarkoitus olla kuluttajien käytössä viimeistään vuonna 2017.

Testiajoista kuvattu video on kuin osa tulevaisuuteen sijoittuvaa scifi-elokuvaa. Vaikka Maglev-junia on jo käytössä, on Japani ensimmäisiä maita, joka on toteuttamassa Maglev-junien käyttöönoton suuremmassa mittakaavassa. Maglev-junan kyydissä oleminen on varmasti hurja kokemus.