Amerikkalaisnuoret käyttävät omaisuuksia päättäjäistansseihin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Päättäjäistanssit ovat yksi amerikkalaisen koulumaailman kansainvälisesti tunnetuimmista perinteistä. Tapahtuma on amerikkalaisnuorille niin tärkeä, että he ovat perheineen valmiita upottamaan iltaa ja sen valmisteluja varten hurjia summia rahaa.

Edes päättäjäistanssien pariksi pyytämisestä ei selviä aina enää high school -elokuvien tyyliin arasti koulun välitunnilla ihastukselta kysymällä. Parin pyytämistä kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä promposal, joka on yhdistelmä päättäjäistansseja tarkoittavaa prom-sanaa ja kosimista tarkoittavaa proposal-termiä.

Luottoyhtiö Visan tekemän tutkimuksen mukaan amerikkalaisnuoret käyttävät jo pelkästään tähän keskimäärin 324 dollaria. 3.000 amerikkalaisperheelle tehdyn tutkimuksen mukaan yhden opiskelijan päättäjäistansseihin valmistautuminen maksaa keskimäärin 919 dollaria, eli noin 860 euroa. Jokseenkin yllättäen köyhät perheet ovat usein valmiita upottamaan enemmän rahaa päättäjäistansseihin, kuin hyvävaraiset.

Internetissä on viime vuosina nähty esimerkkejä yhä monimutkaisemmista ja näyttävämmistä tavoista pyytää ihastusta päättäjäistanssien pariksi. Taannoin uutisoimme esimerkiksi nuorukaisesta, joka pyysi tyttöä parikseen autotien varteen asetettujen kylttien avulla. Tytön videolle päätynyt reaktio ei ollut aivan toivotun kaltainen.