Tuomioistuin myönsi simpansseille ihmisoikeudet

Viihdeuutiset · Annika Kela

Eläinten oikeusjärjestöt ovat pitkään taistelleet oikeusteitse kahden simpanssin etujen ja oikeuksien puolesta. New Yorkin yliopiston tutkimuslaitoksessa vangittuina oleville simpansseille on haettu oikeuksia useilla vetoomuksilla ja viimein asia otettiin käsittelyyn tuomioistuimessa.

Pitkän oikeustaistelun jälkeen tuomioistuin on antanut päätöksensä. Tuomari myönsi kahdelle simpanssille ihmisoikeudet, joka tarkoitti sitä, että vangittuina olevilla simpansseilla oli ihmisvankeihin verrattavat oikeudet.

Newyorkilaiset tutkimuslaitoksen simpanssit ovat olleet osa historiallista oikeustapausta Yhdysvalloissa. Eläinoikeusjärjestöt olivat onnistuneet esittämään niin vakuuttavia todisteita simpanssien inhimillisyydestä ja älykkyydestä, että tuomari ei kyennyt perustelemaan syytä sille, miksei näillä vangituilla kädellisillä voisi olla oikeuksia. Daily Mail -lehden mukaan oikeuden päätös on ollut eläinaktivisteille riemuvoitto, joka tulee jäämään historiaan.