Rikollisten uusi ase – pahoinpitely tilataan kännykkäsovelluksella

Digi · Tim Isokivi

Helpon taksin tai muun kyydin tilaamisen mahdollistava Uber-älypuhelinsovellus on herättänyt paljon keskustelua Suomessa. Kiinassa puhututtaa sen sijaan Didi Da Ren -sovellus, jolla haluamansa henkilön pahoinpitelyn tilaaminen onnistuu samalla tavoin kuin kyydin hankkiminen Uberilla.

Changsha Zhang Kong Information Technology Limited -niminen yritys loi Didi Da Ren -sovelluksen paikallisen keskusteluohjelman vitsin pohjalta. Tarkoituksena oli luoda vain sovellus, jonka avulla ihmiset voisivat palkata toisiaan tekemään pieniä, harmittomia töitä. Sovellus on kuitenkin osoittautunut suosituksi palkattavien rikollisten ja heidän palveluksiaan etsivien keskuudessa.

Käyttäjät voivat lähettää palveluun työtarjouksia, joissa he kuvailevat uhrilleen haluaman vahingon määrää ja asettaa hintatarjouksen tehdystä työstä. Yunnan Information News -lehden toimittaja kokeili palvelun toimivuutta jättämällä sinne ilmoituksen. Hän sai nopeasti vastauksen keikkaa etsivältä mieheltä, joka lupasi lähettää kenet tahansa sairaalaan parin päivän varoitusajalla.

Palkkio maksetaan toisen älypuhelinsovelluksen kautta sen jälkeen, kun työ on tehty. Tavanomaisten rikollisten lisäksi palkattavien korstojen joukossa on esimerkiksi entisiä sotilaita. Pahoinpitelyiden hinnat vaihtelevat noin 30-75 euron välillä. Didi Da Ren on sittemmin poistettu Androidin virallisesta sovelluskaupasta, mutta se on edelleen ladattavissa internetin kautta.