AL: Laki kieltää linnun poistamisen kaupasta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ovat saaneet viime vuosina äimistellä virkamiesten lukemattomia älyttömyyksiä, kun vanhojakin lakeja on yllättäen ryhdytty tulkitsemaan täysin uusilla ja aikaisemmasta poikkeavilla tavoilla. Nyt eräästä virkamisten järjenvastaisuudesta uutisoi Aamulehti.

Lukemattomissa kaupoissa ja kauppakeskuksissa on lähes jokaviikkoisena ongelmana sisätiloihin päätyneet linnut. Niiden ulos hätisteleminen osoittautuu usein melko hankalaksi, mutta lintuja ei voida sallia sisätiloissa, jossa ne voivat päästä kosketuksiin esimerkiksi elintarvikkeiden kanssa. Nyt on paljastunut, että ELY-keskuksen linjauksen mukaan kaikkia lintuja ei saa hätistellä tai auttaa poistumaan kaupasta.

Aamulehden mukaan liikehuoneistoon päätynyttä lintua ei saa hätistellä ulos, jos kyseessä on luonnonsuojelulaissa rauhoitettu laji. Sen sijaan linnun poistamiseen täytyy hakea lupa ELY-keskukselta. Lupakäsittely taas kestää jopa päiväkausia. Todellisuudessa viranomaisten vaatimia lupia lintujen poistamiseksi ei kuitenkaan haeta kuin poikkeustapauksissa, varsinkin jos kyseessä on pieni liikehuoneisto tai myymälä.

Suomessa rauhoitettuja lintulajeja ovat muun muassa kalalokki ja naurulokki, peippo, punatulkku, varpunen, satakieli, sepelrastas, fasaani, sääksi, keltavästäräkki, tilhi, hömötiainen, naakka, närhi, laulurastas ja huuhkaja. Esimerkiksi kesykyyhkyn, harakan tai variksen saa poistaa kaupasta ilman viranomaisten lupaa – paitsi niiden pesimäaikaan, jolloin kaikki linnut ovat rauhoitettuja.