Stara ostoskeskus

Viihdeuutiset

AL: Laki kieltää linnun poistamisen kaupasta

Suomalaiset ovat saaneet viime vuosina äimistellä virkamiesten lukemattomia älyttömyyksiä, kun vanhojakin lakeja on yllättäen ryhdytty tulkitsemaan täysin uusilla ja aikaisemmasta poikkeavilla tavoilla. Nyt eräästä virkamisten järjenvastaisuudesta uutisoi Aamulehti.

Lukemattomissa kaupoissa ja kauppakeskuksissa on lähes jokaviikkoisena ongelmana sisätiloihin päätyneet linnut. Niiden ulos hätisteleminen osoittautuu usein melko hankalaksi, mutta lintuja ei voida sallia sisätiloissa, jossa ne voivat päästä kosketuksiin esimerkiksi elintarvikkeiden kanssa. Nyt on paljastunut, että ELY-keskuksen linjauksen mukaan kaikkia lintuja ei saa hätistellä tai auttaa poistumaan kaupasta.

Aamulehden mukaan liikehuoneistoon päätynyttä lintua ei saa hätistellä ulos, jos kyseessä on luonnonsuojelulaissa rauhoitettu laji. Sen sijaan linnun poistamiseen täytyy hakea lupa ELY-keskukselta. Lupakäsittely taas kestää jopa päiväkausia. Todellisuudessa viranomaisten vaatimia lupia lintujen poistamiseksi ei kuitenkaan haeta kuin poikkeustapauksissa, varsinkin jos kyseessä on pieni liikehuoneisto tai myymälä.

Suomessa rauhoitettuja lintulajeja ovat muun muassa kalalokki ja naurulokki, peippo, punatulkku, varpunen, satakieli, sepelrastas, fasaani, sääksi, keltavästäräkki, tilhi, hömötiainen, naakka, närhi, laulurastas ja huuhkaja. Esimerkiksi kesykyyhkyn, harakan tai variksen saa poistaa kaupasta ilman viranomaisten lupaa – paitsi niiden pesimäaikaan, jolloin kaikki linnut ovat rauhoitettuja.

Ohhoh!

Vartija otti kiinni ja pahoinpiteli sivullisen – poliisi turvasi selustan

Poliisien ylilyönnit ja laittomuudet paljastuvat nykyisin aikaisempaa suuremmalle yleisölle, koska nykyisin tapahtumista saadaan yleensä todisteeksi videoita ja valokuvia. Sama koskee myös kauppakeskusten vartjoita, joiden yli-innokkuus menee joskus pahasti yli.

Nyt Yhdysvaltojen Seattlessa eräs yli-innokas Westlaken ostoskeskuksen vartija on seurannut Israelin vastaista mielenosoitusta. Pian paidaton mies oli hyökännyt mielenosoittajien kimppuun, jolloin vartija oli iskenyt silmänsä mustaihoiseen sivulliseen nuoreen mieheen. Hän oli 25-vuotias Raymond Wilford, joka oli ystävineen viettämässä aikaa ostoskeskuksessa.

Ensin vartija pahoinpiteli Wilfordin suihkuttamalla hänen kasvoilleen ja silmiinsä pippurisumutetta. Sen jälkeen vartija pani miehen väkisin käsirautoihin, vaikka ihmisjoukko huusi ympärillä miehen olevan syytön. Tilanne tallentui Alex Garlandin videolle.

Hetken kuluttua paikalle tuli vielä poliisi, joka turvasi vartijan selustaa. Vartijan törkeällä ylilyönnillä oli kymmeniä silminnäkijöitä, ja tieto tapauksesta levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa ja paikallislehdissä. Lehden tietojen mukaan tapauksesta on sittemmin käynnistetty tutkinta. Ilman sosiaalista mediaa tapaus olisi painettu villaisella ilman tutkimuksia ja mahdollisia rangaistuksia.

Viihdeuutiset

Hylätty kauppakeskus on aavemainen näky – tässäkö Anttiloiden tulevaisuus?

Kaupankäynnin digitalisoituminen on näkynyt jo vuosia ympäri maailmaa, kun kaupat siirtyvät yhä enenevässä määrin kalliiden kiinteistöjen sijaan verkkoon. Suomessa kerrottiin muutama päivä sitten lukuisten Anttiloiden sulkemisesta, ja lisää vastaavia uutisia on tulossa hyvinkin pian.

Lähitulevaisuuden ongelmana on tyhjiksi jääneiden kauppojen ja kauppakeskusten käyttö, sillä niille on usein vaikea keksiä korvaavaa käyttöä. Siksi esimerkiksi Yhdysvalloissa on jäänyt täysin tyhjilleen kymmenittäin kokonaisia kauppakeskuksia, joissa vielä vuosikymmen sitten oli päivittäin kova kuhina asiakkaita. Nyt verkossa nähdään pari kuvakoostetta hylätyistä kauppakeskuksista.

Randall Park Mall

Julkaisu käyttäjältä Urbex.

Rolling Acres Mall

Julkaisu käyttäjältä Urbex.

Julkaisu käyttäjältä Urbex.
Viihdeuutiset

Ostoskeskus antoi porttikiellon huppupäille: ”Rikollisen merkki”

Takeissa ja paidoissa olevaa huppua voidaan pitää pään lämmittäjänä, sateensuojana, perinteen tai vaikkapa muodin vuoksi. Sen avulla on helpompi myös salata henkilöllisyytensä, ja nyt Indianassa sijaitseva ostoskeskus on kieltänyt huppujen pitämisen, koska se on heidän mukaansa rikollisen merkki.

Channel 8 News
Channel 8 News

Mounds Mall -tavarataloon on nyt asennettu kylttejä, joissa ihmisiä pyydetään laskemaan huppunsa muiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden takia. Ostoskeskuksessa on noudatettu huputonta politiikkaa jo vuodesta 2004 saakka, mutta asia nousi tapetille vasta, kun huppari koitui aseettoman 17-vuotiaan Taryvon Martinin kohtaloksi. Hänet tappanut George Zimmerman puolusteli tekoaan sillä, että nuori mies oli näyttänyt epäilyttävältä.

Asia on luonnollisesti herättänyt paljon närää yhdysvaltalaisten kansalaisten keskuudessa. Herald Bulletin -julkaisu kuitenkin muistuttaa, että useimpien tavaratalojen säännöissä lukee, ettei ostoskeskuksessa saa olla henkilöitä, joiden identiteettiä ei voi tunnistaa esimerkiksi kasvojen peittävän asun takia.

Kieltoa on pidetty rasistisena, sillä erityisesti joidenkin poikien tiedetään suosivan huppuja osana katutyyliään. Tohtori Jeffri Anne Wilder Pohjois-Floridan yliopistosta vertaa kieltoa siihen, jos lentokentillä kiellettäisiin turbaanit tai huivit vain stereotypioiden valossa.

Kuva: Splash
Kuva: Splash