Nuoruuden lähde löytyi? Tutkijat onnistuivat ”nuorentamaan” eläimiä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kalifornian yliopistossa Berkeleyn kantasolujen tutkimuslaitoksessa on tehty läpimurto vanhentumisen estämisessä. Tutkimuksessa käytettyjen koe-eläinten vaurioituneet solut onnistuttiin korjaamaan biologisilla katalyyteillä ja niiden elimistö nuorentui.

Tutkijoiden lähtökohtana oli se, että kehon vanheneminen johtuu solujen tuhoutumisesta. Iän myötä elimistö ei enää tuota uusia soluja tai korjaa vaurioituneita ja rappeutuneita soluja. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Alk5 kinaasien estäjä oli suuressa roolissa solujen ja solukoiden korjautumisessa.

Kokeissa käytettyjen jyrsijöiden vanhentuneet ja vaurioituneet lihaskudokset ja aivosolut alkoivat korjaantua ja vanheneminen otti selvästi takapakkia. Vaikka tutkimukset ovat antaneet vasta alustavia tuloksia, ovat tutkijat olleet niistä riemuissaan.

Metro-lehden mukaan jatkotutkimuksien myötä selviää, onko lääke vanhenemiseen todella löydetty. Tutkijat ovat saattaneet löytää lääkkeen, joka korjaa solut ja palauttaa ne toimintakelpoisiksi. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa vanheneminen voitaisiin lääkeaineilla pysäyttää.