Japanin vastaisku näpistelylle: Pallo värjää varkaan

Viihdeuutiset · Annika Kela

Tuhansiin japanilaisiin kauppoihin on jaettu vuosien varrella neon-oransseja väripalloja varkaustilanteita varten. Pallojen tarkoituksena on värjätä kaupasta näpistellyt varas oranssiksi, jotta viranomaiset onnistuisivat saamaan kaupasta karanneen varkaan kiinni.

Vaikka väripallojen käyttöä on pidetty nerokkaana ideana on sillä todettu olevan myös haittoja. Myyjän osuessa varkaaseen saattavat hänen ympärillään olleet asiakkaat myös värjäytyä. Jotta väripallosta olisi hyötyä täytyisi myyjän reagoida näpistelytilanteeseen nopeasti.

Väripallot eivät suinkaan ole uusi keksintö, vaan niitä on ihmetelty jo vuosi kausia. Pallojen suosio on hiljattain hiipunut, sillä vain harvoin myyjät ovat turvautuneet väripallojen käyttämiseen. Siitä huolimatta kauppiaiden ja myyjien mielestä on ollut hyvä, että palloja löytyy kassojen vierestä siltä varalta, jos sattuisi tilanne, jolloin niille löytyisi käyttöä.