Nämä ruoat koukuttavat eniten – kuin huumetta aivoille

Ruoka · Tim Isokivi

Ihmisten riippuvuus makeisiin, rasvaisiin ja suolaisiin herkkuihin on tutkitusti todellinen. Useissa eri tutkimuksissa on huomattu, että tietyt ruoat ja yhdistelmät aiheuttavat ihmisissä riippuvuutta ja vaikuttavat suoraan aivojen mielihyvää tuottavaan alueeseen samalla tavalla kuin huumeet.

Ruoka-aineriippuvuuksia tutkinut tohtori Pamela Peeke kertoi Huffington Post -lehden mukaan, että eniten riippuvuuksia aiheuttavat erilaiset makean, suolaisen ja rasvaisen yhdistelmät, joita löytyy useimmista prosessoiduista ruoista.

Uusimmassa Michiganin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin ihmisten ruokatottumuksia. Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin laittamaan järjestykseen ja arvostelemaan ruoat, joita he himoitsevat eniten.

Kävi ilmi, että pizza oli kaikista koukuttavin ruoka. Sen jälkeen eniten koukuttivat suklaa, perunalastut, keksit, jäätelö, ranskalaiset, hampurilaiset, virvoitusjuomat ja kakut. Kaikkia näitä yhdistää se, että ne ovat joko sokerin ja rasvan tai suolan ja rasvan yhdistelmiä virvoitusjuomaa lukuunottamatta.