Näin irrotat punkin ihosta vanupuikolla

Terveys · Stara.fi

Punkit ovat ihmisille yksi eläinkunnan vaarallisimmista eliöistä, sillä ne levittävät tänäkin kesänä suomalaisiin useita vaarallisia tauteja, kuten borrelioosia ja aivokuumetta. Siksi jokailtainen punkkitarkastus onkin tarpeen riskialueilla oleskeleville.

Punkin jo iskettyä kiinni on monia tapoja irrottaa ei-toivottu ja mahdollisesti vaarallinen eliö. Keinoja on monia, mutta punkkilöydös tapahtuu usein tilanteessa, jossa keinot ovat vähissä ja apuvälineet mökillä tai kotona.

Nyt verkossa esitellään videolla keino poistaa ihoon pureutunut punkki vanupuikon avulla ilman, että osa punkista jää ihoon kiinni. Vanupuikolla pyöritetään punkkia muutaman kerran ympäri, jolloin se päästää itse irti ihosta. Pinseteillä irrotettaessa osa punkista jää usein ihoon.

Punkin poistamiseen tulee aina suhtautua vakavasti, sillä punkki voi sisältää infektoituneita aineksia. Esimerkiksi perinteistä tapaa tukehduttaa punkki rasvalla ei enää suositella, koska tukehtuessaan punkki voi sylkeä taudinaiheuttajat ihmisen ihon alle. Punkin puremakohta tulee aina desinfioida poistotavasta riippumatta.