Aborttilennokki lennättää Puolan naisille lääkkeitä raskauden keskeyttämiseen

Terveys · Annukka Heikkilä

Tällä viikolla Women on Waves -niminen naisten oikeuksia valvova organisaatio lennättää Saksasta Puolan rajalle lääkkeitä, joiden avulla naiset voivat keskeyttää raskauden turvallisesti. Toimitus tehdään lennokilla, jonka mukaan on pakattu aborttipillereitä.

Puolassa abortin tekeminen on vaikeaa. Nainen ei saa keskeyttää raskauttaan ellei raskausajasta tai synnyttämisestä ole kuolettavaa terveysriskiä. Raiskauksesta tai insestisestä suhteesta alkunsa saanut raskaus saadaan keskeyttää, mutta esimerkiksi nuori ikä tai huono elämäntilanne eivät riitä syyksi.

The Telegraph -lehden mukaan puolalaiset naiset tekevät noin 50.000 laitonta aborttia salassa joka vuosi, minkä lisäksi tuhannet naiset lentävät Englantiin abortin tekemistä varten. Raskauden keskeyttäminen omin konstein on aina odottavalle naiselle terveysriski, minkä vuoksi Women on Waves on päättänyt alkaa lähettämään pillereitä puolalaisille naisille lennokin avulla.

Organisaatio ei vielä tiedä onko heille tulossa lähetyksen johdosta seuraamuksia. Tämänhetkisten tietojen mukaan aborttilääkkeiden lähettämisen ei pitäisi olla laitonta. Naiset joutuvat kuitenkin ottamaan pillerit salassa, mikä on laitonta, sillä he saavat keskeyttää raskautensa vain lääkäreiden tai viranomaisten hyväksyvän lausunnon saatuaan.