Poliisi: Älä tee tätä kohtalokasta virhettä helteellä

Terveys · Tim Isokivi

Suomen kesä on ollut tähän mennessä viileä ja sateinen, mutta jonkin verran hellepäiviä on vielä varmasti kesäksi tulossa. Yhdysvalloissa voimakas helleaalto on koetellut useita osavaltioita, ja samalla kuumiin ilmoihin liittyvät riskit ovat kasvaneet.

Yesterday, I "volunteered" to sit in a HOT patrol car to demonstrate why NOT to leave children, pets, or anyone…

Posted by Forsyth County Sheriff's Office on 18. kesäkuuta 2015

Kovilla helteillä vaarassa ovat etenkin lapset ja lemmikkieläimet, jotka on jätetty kuumaan autoon esimerkiksi kaupassa käynnin ajaksi. Siksipä Forsyth Countyn poliisiasema on julkaissut videon, joka valistaa ihmisiä helteeseen jätetyn auton vaaroista. Apulaisseriffi Regan suostui vapaaehtoiseksi kokeeseen kuvaamaan itseään kuumassa autossa.

Videolla seurataan auton sisätilojen lämpötilan nousua, kuten myös Reganin pulssin muutoksia. Vain seitsemän minuutin aikana miehen sydämen syke on tuplaantunut. Noin puolen tunnin päästä lämpötila on noussut 80 celsiusasteeseen, joka vastaa suunnilleen saunan kuumuutta.

Loppuvaiheilla apulaisseriffi alkaa osoittaa jo merkkejä lämpöhalvauksesta. Mies suosittelee katsojia soittamaan välittömästi hätänumeroon, mikäli he havaitsevat lapsen tai lemmikin parkkeeratun auton sisällä kesähelteillä.