Fyysisesti terve 24-vuotias sai luvan eutanasiaan

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

24-vuotias belgialainen Laura on kärsinyt itsetuhoisista ajatuksista lapsesta lähtien. Hän on asunut rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä isovanhempiensa luona, mutta kokee, että eläminen ei ole häntä varten. Keskusteltuaan lääkärin kanssa hän sai luvan eutanasiaan.

Laura kertoi Metro-lehden mukaan syntyneensä suunnittelemattomasta raskaudesta ja että hänen isänsä alkoholismi vaikeutti varhaislapsuutta. Isovanhempien luo muuttaminen toi kaivattua rauhaa, turvaa ja rakennetta, mutta se ei kuitenkaan riittänyt.

Laura on fyysisesti terve eikä hänellä ole mitään kuolettavia sairauksia. Haluttomuus elää on kuitenkin kalvanut naista koko hänen elämänsä ajan. Laura on myös yrittänyt itse aiemmin riistää henkeään, mutta turhaan. Lääkärien lupa eutanasiaan antaa Lauralle viimein helpotuksen ja ulospääsyn.

Avustettu elämän päättäminen laillistettiin Belgiassa vuonna 2003, minkä jälkeen eutanasiakuolemat ovat olleet nousussa. Noin viisi henkilöä päättää elämänsä Belgiassa päivittäin lääkäreiden avustuksella. Eutanasian tekevistä henkilöistä noin puolet on iältään 70 – 90 -vuotiaita. 2012 vuonna eutanasiatapauksia oli 1.432 kun taas vuonna 2013 eutanasialuvut olivat nousseet muutamalla sadalla 1.816 tapaukseen.