Tutkijat ymmällään: Sitrushedelmien ja ihosyövän yhteys paljastui

Ruoka Terveys · Stara.fi

Syöpätutkijat ovat löytäneet yhteyden sitrushedelmien nauttimisen ja ihosyöpäriskin välillä. Yli 20 vuotta kestänyt tutkimus on osoittanut, että lasillinen appelsiinimehua päivässä lisää ihosyöpäriskiä jopa 25 prosenttia.

HealthDay -terveysjulkaisun artikkelin mukaan ihosyöpäriski kasvoi jopa 41 prosenttia niillä ihmisillä, jotka söivät greippiä vähintään kolme kertaa viikossa. Tutkimuksen tulokset ovat saaneet lääkärit hämilleen, sillä toistaiseksi ihosyöpäriskin kasvamiseen vaikuttavia tekijöitä ei ole pystytty todistamaan testein.

Asiantuntijoiden mukaan sitrushedelmät sisältävät ilmeisesti ainesosia, jotka saavat ihon herkistymään auringonsäteiden vaikutuksille ja se johtaa lopulta ihosyövän muodostumiseen. Tutkimukseen osallistuneet lääkärit ovat ponnistelleet todistaakseen, että tiettyjen ainesosien aiheuttamat reaktiot lisäävät ihosyöpäriskiä. Toistaiseksi todisteita ei ole onnistuttu saamaan aikaan kokeellisin tuloksin, vaikka selvä yhteys on kuitenkin onnistuttu jo selvittämään.

Sitrushedelmien syöminen ja juominen on ihmisille tärkeää terveyden ja vitamiinien saannin kannalta, eikä niiden nauttimista tulisi missään tapauksessa lopettaa, Reuters Health -lehti muistuttaa. Auringonsäteiltä suojautuminen on paras keino vähentää ihosyöpäriskiä. Jos omaan ruokavalioon kuuluu paljon sitrushedelmiä on aurinkovoiteiden- ja suojien käyttäminen etenkin siinä tapauksessa ehdottoman tärkeää.