Tutkija huolestui – digiaika rappeuttanut ihmisen muistia

Digi Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Maailman johtaviin tietoturva-alan yrityksiin lukeutuva Kaspersky Lab on tehnyt tutkimuksen, jossa selvitettiin, kuinka moni nykyihmisistä muistaa ulkoa muun muassa läheistensä puhelinnumerot.

Tulokset osoittivat, että omaa puhelinnumeroa lukuunottamatta vain harva muistaa läheistensä yhteystiedot. Digitaaliajan muistimenetyksen syy oli tutkijoiden mukaan Google effect -ilmiö. Nykyihmiset luottavat siihen, että kaikki mitä hei eivät tiedä tai muista on tarkistettavissa Internetistä.

Sen myötä monet kokevat tarpeettomaksi opetella muistamaan esimerkiksi puhelinnumeroita. Älypuhelimista ja tietokoneista on tullut aivojen muistin jatke.

Daily Mail -lehden mukaan tuloksista on vedetty johtopäätös, jonka mukaan erityisesti hyvinvointivaltioiden kansalaiset ovat riippuvaisia tietotekniikasta. Harmillista on, että jos muistin harjoittamisen laiminlyö kokonaan, voi sillä olla myöhemmällä iällä vakavia seurauksia.

Tulosten mukaan 90 prosenttia amerikkalaisista eivät muistaneet puolisoidensa, lastensa tai muiden läheistensä puhelinnumeroita. Euroopassa vastaava luku oli noin 60 prosenttia väestöstä. Muistatko sinä vielä ulkoa läheistesi puhelinnumerot?