Orjien omistajaluettelo julki – näyttelijän suvulla ollut 250 orjaa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lontoon yliopistossa on tehty suuri tietokanta, joka antaa brittiläisille sekä mielenkiintoista että hieman epämukavaa tietoa omista sukujuuristaan. Syöttämällä tietonsa kaavakkeeseen voi selvittää, onko oman suvun omistuksessa ollut joskus orjia.

Lontoon yliopiston historioitsijat keräsivät Daily Mail -lehden mukaan tiedot kaikilta 46.000 asukkaalta, jotka joutuivat luopumaan orjuuden lakkauttamisen jälkeen omista orjistaan. Orjuuden lakkauttamisen aikaan noin 800.000 orjaa sai vapautensa takaisin. Yliopiston professori Catherine Hall ja tohtori Nick Draper käyttivät viisi vuotta kerätäkseen orjia omistaneet suvut tietokantaan.

Legacies of British Slave-ownership -sivuston avulla löytyy kaikki orjia omistaneet sukupuut. Palvelun kautta pystyy siis selvittämään esimerkiksi sen, kenen brittiläisen kuuluisuuden suvulla on ollut orjia. Daily Mail selvitti palvelun avulla näyttelijä Benedict Cumberbatchin suvun taustat ja kävi ilmi, että hänen esi-isillään on ollut peräti 250 orjaa.