Näytätkö ikäistäsi vanhemmalta? Tässä voi olla syy

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ikä on asia, mikä jokaisella ihmisellä on ja mitä kaikille kertyy vuosi vuodelta lisää. Siloposkisista ja hyvävartaloisista ihmisistä voidaan sanoa, että he ovat ikääntyneet hyvin tai pysyneet nuoren näköisinä.

Mirror-lehti kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan kyse hyvin ikääntymisessä on omasta biologisesta ikääntymisestä. Jokainen ihminen ikääntyy biologisesti omaa tahtiaan eikä biologisella ikääntymisellä ole mitään tekemistä kalenterivuosien kanssa.

Pohjois-Carolinassa Duke yliopiston tutkijat saivat selville biologisen ikääntymisen valtavat erot tutkiessaan 26-vuotiaita henkilöitä 38-vuotiaiksi asti.

Tutkimuksen alussa 26-vuotiaiden geenit tutkittiin. Sama tutkimus tehtiin henkilöiden ollessa 32-vuotiaita ja viimeisen kerran näytteet otettiin heidän ollessa 38-vuotiaita. Tutkimustuloksista kävi ilmi, että osa tutkittavista ei ikääntynyt 12-vuoden aikana biologisesti juuri ollenkaan kun taas toiset olivat ikääntyneet kolme kertaa kalenterivuosia nopeammin.

Tutkimusjakson jälkeen osa 38-vuotiaista oli biologisesti 28-vuotiaita ja osa 61-vuotiaita. Tutkimusta johtanut tohtori Dan Belsky pitää tuloksia tärkeinä erilaisia iän myötä kasvavia sairastumisriskejä vastaan. Tiettyjen sairausten riskit kasvavat vanhetessa moninkertaisiksi. Kun ihmisen biologinen vanheneminen on tiedossa, voidaan erilaisten seulontojen tekeminen aloittaa jo aiemmin.