Varo myrkyllistä haittakasvia! Vakavia vammoja myös Suomessa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ann Quinlan sai taannoin yllättäen todella pahat palovammat jalkoihinsa ja jättimäiset rakot, jotka muuttuivat puhjetessaan märkiviksi haavoiksi. Lääkärit eivät osanneet sanoa, mistä ihon vahva reaktio johtui.

Quinlan selvitti itse Googlen avulla, että kyse on myrkyllisten ukonputkien aiheuttamasta reaktiosta. Lontoossa asuvan Quinlanin jalat olivat olleet kosketuksissa myrkyllisen ukonputkilajikkeen, jättiputkien, kanssa. Pelkkä kasvi ei itsessään aiheuta palovammoja, mutta se altistaa ihon auringon uv-säteilylle niin voimakkaasti, että ihon saadessa aurinkoa siihen syntyy heti kolmannen asteen palovammat.

Jättiputki, Kuva: Wikipedia
Jättiputki, Kuva: Wikipedia

Quinlan kertoi olleensa koiransa kanssa kävelyllä, kun hänen jalkansa olivat kosketuksissa jättiputkien kanssa. Aurinkoisena päivänä nainen oli käyttänyt shortseja eikä tiennyt, että hänen pitäisi olla varuillaan kyseisen kasvin lähellä. Kasvin aiheuttama reaktio on niin vahva, että se voi altistaa saman ihoalueen vielä vuosia myöhemminkin auringolle.

Jättiputki on aiheuttanut vakavia vammautumisia myös Suomessa. Ensiapuna tulee poistaa vaatteet, jotka jättiputki on saastuttanut. Sen jälkeen paljasta ihoa huuhdellaan juoksevalla vedellä ja saippualla 20 minuuttia aineen poistamiseksi. Lopuksi iho tulee suojata auringonvalolta vähintään viikoksi.