Ruotsalaistutkimus: Naismatkustajat saastuttavat miehiä vähemmän

Matkailu Viihdeuutiset · Annika Kela

Lundin yliopiston tutkijat ovat tehneet laajamittaisen tutkimuksen ihmisten liikenne- ja matkustuskäyttäytymisestä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että naismatkustajat saastuttavat jopa 70 prosenttia vähemmän kuin miehet.

Naisten aiheuttamat hiilidioksiidipäästöt olivat alle kolmanneksen miesten aiheuttamista päästöistä. Tutkijoiden mukaan se johtuu siitä, että naiset käyttävät enemmän joukkoliikennettä, erityisesti pitkiin matkoihin.

Naiset ajavat autolla lyhyempiä matkoja ja heidän ajamistyylinsä oli ekologisempi kuin miesten. Naiset suunnittelevat enemmän matkustamistaan ja ”turhia” reissuja vältettiin. Tutkijoiden mukaan päästöt maailmassa vähenisivät huomattavasti, jos miehet alkaisivat ottaa oppia naisista liikkuessaan paikasta toiseen.

Tutkimustulokset eivät ole yllättäneet, sillä useissa kaupungeissa on havaittu, että naiset hyödyntävät miehiä enemmän julkista liikennettä matkatessaan. Hurjista eroista huolimatta tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa myös miehet saadaan matkustamaan ekologisemmin.