Tutkijat: ”Piirroshahmot syypäitä lasten lihomiseen”

Viihdeuutiset · Annika Kela

Coloradon yliopiston tutkijoiden mukaan piirroshahmojen epäterveelliset ruokailutottumukset saattavat vaikuttaa haitallisella tavalla lasten ruokailemiseen. Tutkimus osoitti, että herkkuja syövät piirroshahmot kannustivat lapsia syömään epäterveellisemmin.

Epäterveellinen ruokavalio taas johti siihen, että lapsille alkoi kertyä ylipainoa. Lasten käyttäytymistä tutkinut Professori Margaret Campbell huomasi, että lapset, jotka näkivät piirroshahmon herkuttelevan televisiossa, halusivat myös itse herkkuja ohjelman päättymisen jälkeen.

Piirroshahmot kuten Homer Simpson ja Shrek ovat tunnettuja siitä, että ne syövät jatkuvasti herkkuja. Tutkijoiden mukaan lapset ottivat hahmoista mallia. Cambellin mukaan jotkut lapsista ihannoivat televisiossa nähtyjä ylipainoisia piirroshahmoja ja halusivat tulla heidän kaltaisekseen.

Cambellin mukaan lasten makeanhimo kasvoi erityisesti silloin kun he näkivät herkuttelua piirroselokuvassa. Jos lapselle esitettiin elokuva, joka ei sisältänyt herkuttelevaa piirroshahmoa, ei lapsella ollut herkkuihin liittyviä mielitekoja. Tutkimus osoittaa, että lasten esikuvilla on suuri vaikutus lapsen käyttäytymiseen myös ruokailujen suhteen.