Tutkijat tekivät löydön: Kasvi huijaa lepakoita selviytyäkseen

Viihdeuutiset · Annika Kela

Sademetsien siimeksessä elävä kannukasvi Nepenthes Hemsleyana on paljastunut huijarien mestariksi. Kasvitieteilijät ovat nimittäin havainneet, että kasvi osaa kommunikoida lepakoiden kanssa.

Toisin kuin muut kannukasvit tai lihansyöjäkasvit, Nepenthes Hemsleyana keskustelee lepakoiden kanssa kaikuluotauksen avulla. Kasvi ilmoittaa ympärillä lentäville lepakoille, että se on yksi niiden lajitovereista.

Parittelemisesta kiinnostuneet urokset lähestyvät kasvia, sillä ne luulevat, että sen kannussa on parittelusta kiinnostunut naaras. Pian lepakolle kuitenkin selviää, että kyseessä oli huijaus.

Daily Mail -lehden mukaan kasvi ei kuitenkaan syö lepakoita, vaan se houkuttelee lepakoita kannuunsa jätöksien toivossa. Kasvi saa elintärkeitä ravinteita lepakon jätöksistä.

Ernst-Moritz-Arndt yliopiston tutkijoiden mielestä on hämmästyttävää, että kasvi käyttää kommunikointia houkutellessaan ravintoaan. Monet kannukasvit tyytyvät houkuttelemaan hyönteisiä kannuunsa väreillä tai vedellä. Nepenthes Hemsleyana on tutkijoiden mukaan omaa laatuaan huijaamisessa.