Herpes tappaa ostereita – sukupuolitautiin ei hoitokeinoa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Äkillinen herpesaalto voi tappaa suurimman osan Essexin alueella olevista ostereista, ellei jopa kaikkia. Sukupuoliteitse leviävä herpes on aiheuttanut suurta tuhoa nilviäisille ja kotiloille, joista etenkin luksusherkkuna pidettyjen ostereiden menettäminen olisi valitettava tappio.

Herpes on levinnyt kulovalkean tavoin Roachfordin lähellä sijaitsevassa River Roach -joessa. Ostereihin tarttuva herpes ei pysty tarttumaan muihin kaloihin tai ihmisiin, mutta on kuolettava omalle lajilleen. Metro-lehti kertoo samanlaisen tapauksen ilmenneen viimeksi Kentissä vuonna 2010, jolloin herpes vei mukanaan noin kahdeksan miljoonaa osteria.

Herpes syntyy ostereihin kun veden lämpötila nousee liian korkeaksi ja ylittää 16 asteen lämpötilan. Tautiin ei ole mitään hoitokeinoa, minkä vuoksi ostereiden kato näissä tapauksissa on yleensä suuri. Herpes tappaa lähes poikkeuksetta kaikki nuoret osterit, mutta myös vanhempien ostereiden on nähty menehtyvän tautiin.