Salametsästäjille ansa – sarvikuonot varustetaan kameroilla ja jäljittimillä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Sarvikuonojen salametsästäminen on johtanut siihen, että laji on kuolemassa sukupuuttoon. Afrikassa elää arviolta 25.000 sarvikuonoa ja luku vähenee jatkuvasti salametsästyksen takia. Kuuden tunnin välein sarvikuono menehtyy salametsästäjien kynsiin.

Metro-lehden mukaan salametsästäjien hyökkäyksiä aiotaan tulevaisuudessa torjua The Protect RAPID -laitteistoilla. Brittitutkijoiden kehittämä laite sisältää kameran, GPS-jäljittimen ja sykemittarin. Pieni laite asennetaan sarvikuonon sarveen.

Laitteen avulla hädässä olevat sarvikuonot kyetään pelastamaan nopeammin, sillä sykkeen ja kameran avulla voidaan nähdä onko eläin vaarassa. GPS-jäljittimen avulla pelastustyöntekjiät ja viranomaiset löytävät paikalle nopeammin.

Salametsästäjistä saadaan vain harvoin todisteita tai kuvamateriaalia, joten heidän kiinni ottaminen on vaikeaa. Nyt siihen on kuitenkin tulossa muutos, sillä laitteiden avulla sarvikuono voi kertoa suojelijoilleen ympäröivästä vaarasta. Ehkäpä sen myötä myös salametsästäjät jäävät viimein kiinni raakamaisista teoistaan.