Liikalihavuuteen kehitteillä uusi lääke – voi jo löytyä sinunkin keittiöstäsi!

Terveys · Annika Kela

Tulisten chilien sisältämä kapsaisiini ehkäisee tehokkaalla tavalla lihomista, väittää PLOS ONE -tiedesivulla julkaistu tutkimus. Kapsaisiinia tutkineet tutkijat ovat huomanneet, että kapsaisiini aktivoi mahalaukun hermoston ja ihminen kokee olevansa kylläinen.

Tutkijoiden mukaan tulista ruokaa syövät ihmiset kokevat olevansa täynnä pienemmistä määristä kuin ihmiset, jotka syövät miedosti maustettuja ruokia. Metro-lehden mukaan rasvapitoisen ruokavalion on havaittu heikentävän mahalaukun hermoja.

Rasvapitoista ruokaa syövät eivät tunne oloaan kylläiseksi ajoissa ja he syövät sen takia ruokaa jopa liikaa. Mitä heikommin mahalaukun hermot toimivat, sitä enemmän ihminen syö. Seurauksena on pahimmassa tapauksessa kontrolloimaton liikalihominen.

Lääkäreiden mukaan apu liikalihavuuteen löytyy kapsaisiinista. Tutkijat yrittävät kuumeisesti selvittää, kuinka liikalihavien vaurioituneet mahalaukun hermot saataisiin korjattua.

Hermojen parantumisen myötä ruokailemista voisi kontrolloida kapsaisiinista valmistetulla lääkkeellä, joka herkistää hermojen toimintaa ja kylläisyyden tunnetta. Tutkijat aikovat kehittää kapsaisiinista lääkkeen, jota voi syödä ilman kivuliasta poltteen tunnetta.