Stara Naga Jolokia chili

Lifestyle Ruoka Terveys

Chilit pidentävät elinikää – tuhoavat jopa syöpäsoluja

Yhdysvalloissa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan chilipaprikoiden syömisellä on myönteisiä vaikutuksia ihmisten elinikään. Säännöllisesti chiliä syövät elävät peräti 13 prosenttia muita pidempään. Tutkimukseen osallistui 16.000 täysi-ikäistä aikuista.

PLoS Onen julkaisemassa tutkimuksessa kerrotaan, että säännöllisesti chiliä ruokavaliossaan käyttävät elävät huomattavasti pidempään kuin he, jotka välttelevät polttavaa ruoka-ainetta aterioissaan.

Chilillä on runsaasti terveysvaikutuksia, ja sen on oletettu tuhoavan jopa rintasyöpäsoluja. Lisäksi chili auttaa laihduttajia painonpudotuksessa.

Chilin syöminen saattaa aiheuttaa fyysistä kipua, vaikka vahinkoa ei tapahdu. Chilin syöminen vapauttaa elimistöön endorfiineja, eli mielihyvähormoneja. Chilin tulisin osa on hedelmän keskellä olevassa valkoisessa seinämässä.

Viihdeuutiset

Chilikastikkeiden kuningas julkaistiin – mukana kahta tulisinta chiliä

Tuliset kastikkeet nauttivat kovasta suosiosta niin Suomessa kuin maailmallakin. Nyt paremmin kodinelektroniikkaa valmistavana yhtiönä tunnettu General Electric on lanseerannut oman kastikkeensa, joka saa epäilemättä kovimmatkin chilipäät haukkomaan henkeään.

General Electricsin kastike kantaa nimeä 10^32 Kelvin, viitaten teoreettiseen kuumimpaan mahdolliseen fysiikan lakien sallimaan lämpötilaan. Kastikkeen valmistukseen on käytetty maailman tulisimpia chilejä, 1,6 miljoonan scovillen Carolina Reaperia ja 1,2 miljoonan scovillen Trinidad Moruga Scorpionia.

Valmis tuote ei yllä maailman tulisimpien chilikastikeiden tasolle, vaikka poikkeuksellisen tulista onkin. 10^32 Kelvin -kastiketta myydään suurten lämpötilojen teollisuusmoottoreiden valmistukseen käytetystä ”supermateriaalista” tehdyissä säiliöissä. Kastike syntyi General Electricsin, ruokasivusto Thrillistin ja tulisia kastikkeita valmistavan High River Sauces -yhtiön Steve Seaburyn yhteistyönä.

– Tämä on ehdottomasti tulisinta kastiketta mitä olen tehnyt. Se on kuin viisikiloinen vasara kasvoillesi. Se on tuplasti tulisempaa kuin tulisin High Riverille valmistamani kastike, Steve Seabury kuvailee.

Steve Seabury piti huolen siitä, että kastike maistuu muultakin kuin polttoaineelta. CNBC-uutissivuston mukaan hän maustoi kastikkeen omenalla, sokeriruokolla ja valkosipulilla. Tällä viikolla markkinoille tuotu 10^32 Kelvin myytiin saman tien loppuun, mutta onnekkailla on mahdollisuus voittaa pullon kastiketta Thrillist-sivuston kilpailussa.

Ruoka Viihdeuutiset

Tutkijat: Chilikastikkeet terveellisiä – varsinkin rasvaisen ruoan kanssa!

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tulista ruokaa syövät ihmiset pysyvät terveempinä ja elävät pidempään. Tulista ruokaa syövät välttyvät muita paremmin sydäntaudeilta, syövältä ja hengityssairauksilta. Uuden tutkimuksen mukaan tulisen ruoan tulisi olla myös rasvaista, että hyvät ravintoaineet pääsevät imeytymään kehoon.

Tulista ja rasvaista ruokaa rakastaville ihmisille on luvassa hyviä uutisia, sillä uuden tutkimuksen mukaan tuliset kastikkeet ovat todella terveellisiä etenkin rasvaisen ruoan kanssa nautittuna. Uusiseelantilainen tutkimus paljasti, että tulisissa paprikoissa terveyttä edistävä kapsaisiini on rasvaliukoinen ja imeytyy näin ollen kehoon parhaiten rasvaisen ruoan kanssa nautittuna.

Tutkimusta johtanut David Popovich kommentoi Time-lehden mukaan, että tulisten chilikastikkeiden terveysvaikutukset eivät pääse oikeuksiinsa silloin, kun kastikkeita syödään esimerkiksi dippivihannesten kanssa. Kapsaisiinin imeytymiseen pätee sama sääntö kuin salaatteihin, minkä mukaan myös siis tulisia kastikkeita syötäessä annoksessa tulisi olla hieman öljyä, että hyvät ravintoaineet pääsevät imeytymään kehoon.

Popovich suosittelee tulisten kastikkeiden sisällyttämistä omaan ruokavalioon kaikille ihmisille, sillä kapsaisiini käy tehokkaasti erilaisia tulehduksia vastaan ja estää syöpää aiheuttavien solujen syntymistä ja aktivoitumista. Kannattaa kuitenkin perehtyä tuotteiden sisältöluetteloihin ja varmistaa, että kastikkeeseen ei ole lisätty ylimääräistä sokeria.

Viihdeuutiset

Lentokone teki hätälaskun palohälytyksen vuoksi – uskomaton syy paljastui ruumasta

Dominikaanisesta tasavallasta Ranskaan matkalla ollut Air Francen matkustajakone joutui tekemään hätälaskun irlantilaiselle lentokentälle. Yksi ruumassa sijaitsevista palovaroittimista oli alkanut hälyttää kesken lennon ja hätätoimenpiteenä lentokone pyysi lupaa laskeutua lähimmälle lentokentälle.

Valtameren ylittävän lennon aikana henkilökunta oli tarkistanut koneen tilat tulipalon varalta. Koneesta ei ollut löytynyt mitään tulipaloon viittaavaa, eikä kukaan ollut haistanut savua tai palaneen käryä. Lentokone laskeutui varatoimenpiteenä ja ihmiset evakuoitiin koneesta.

Lentokentällä selvisi, että koneen rahtaamat elintarvikkeet olivat laukaisseet lämpöä ja kuumuutta mittaavat varoittimet. Ruumassa oli laatikoittan tulisia chilipippureita ja asiantuntijat kertoivat syyn olevan niissä. Matkan viivästymisestä närkästyneet matkustajat olivat yllättyneitä kuullessaan, että heidän matkantekonsa oli keskeytynyt tulisten chilien takia.

Daily Mail -lehden mukaan lentoyhtiö Air France on pahoitellut tapausta ja matkan viivästymistä. Yhtiön mukaan henkilökunta on kuitenkin toiminut oikein tehdessään hätälaskun kentälle, vaikka lennon aikana todettiin, että kyse ei ollut tulipalosta. Lentoyhtiö on raportoinut tapauksesta myös muille yhtiöille. Chilit on jatkossa syytä pakata huolellisemmin ja sijoittaa kauemmas hälyttimistä.

Viihdeuutiset

Sriracha-fanien pelastus – pikkupullo avaimenperäksi

Suomessa ja muualla maailmalla voittokulkua parhaillaan suorittava chilikastike Sriracha on alun perin kotoisin Thaimaasta. Kukkokastikkeeksi kutsuttu chilikastike on paksumpaa kuin Tabasco, mutta maultaan miedompaa. Se valmistetaan chilin lisäksi valkosipulista, etikasta, sokerista ja suolasta.

Nyt kukkokastikefanit eivät joudu pulaan edes ravintoloissa aterioidessaan, sillä markkinoille on tuotu minikokoisia maustepulloja. Ne kulkevat omistajansa mukana avaimenperänä, ja tuotteen nimi on Sriracha2Go. Avaimenperäpullon voi täyttää kotona isommasta satsista, joten kyseessä ei ole kertakäyttöinen hankinta.

Lukuisten suomalaistenkin tulisen ruoan ystävien suosima Sriracha-chilikastike on ollut viime aikoina runsaasti otsikoissa. Huy Fong Foodsin valmistaman kastikkeen tuotanto oli taannoin vaarassa, kun Kalifornian Irwindalen asukkaat halusivat sulkea kaupungissa sijaitsevan tehtaan hajuhaittojen vuoksi.