Elokuva-arvostelussa Kätilö

Elokuvat Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Katja Ketun Kätilä-romaani nousi menestykseksi Suomessa, ja sen käännösoikeudet on sittemmin myyty jo 20 maahan. Nyt menestyskirja on kääntynyt myös elokuvaksi, josta vastaa viimeksi Sofi Oksasen Puhdistuksen valkokankaalle tuonut ohjaaja Antti J. Jokinen.

Jatkosodan ja Lapin sodan aikoihin sijoittuva Kätilö kertoo Vikasilmäksi kutsutusta Helenasta (Krista Kosonen), joka rakastuu ensisilmäyksellä saksalaisupseeri Johannekseen (Lauri Tilkanen). Helenan seuratessa miestä hän päätyy sairaanhotajaksi saksalaisten vankileirille, jossa hän joutuu todistamaan sodan julmuuksia lähietäisyydeltä. Rakastavaisten onnen edessä seisoo myös vankileirin komentajana toimiva natsiupseeri Gödel (Tommi Korpela).

Kätilö kuvaa kaunistelematta sodan kauhuja ja vaiettua aihetta, suomalaisnaisten ja saksalaissotilaiden välisiä suhteita. Visuaaliselta ilmeeltään elokuva on upeaa seurattavaa. Kätilön tuotantoarvoissa ei selkeästi ole säästelty, mikä näkyy esimerkiksi sen taistelukohtauksissa.

Välillä Kätrilössä ilmenee kuitenkin sen tempoon liittyviä ongelmia. Elokuvan kaksituntisesta pituudesta huolimatta tapahtumien kulkua on selvästi jouduttu tiivistämään urakalla, ja välillä ajassa tunnutaan harppailevan turhankin nopealla tahdilla. Keskeisessä osassa oleva rakkaustarina tuntuu välillä turhan pintapuoliselta liipaisulta, eikä kirjassa kehuja kerännyt kieli pääse oikeuksiinsa elokuvamuodossa.

Melkoisen muodonmuutoksen rooliaan varten tehnyt Krista Kosonen tekee hienon roolityön Helenana. Tommi Korpela on uhkaava ilmestys natsiupseerina, taipumatta liiaksi karikatyyriksi. Lauri Tilkasen esittämä Johannes tuntuu jäävän elokuvan aikana valitettavan usein pelkäksi sivuhahmoksi.

Kätilö on visuaalisesti näyttävä historiallinen rakkaus- ja sotatarina hienoilla näyttelijäntöillä. Lajityyppien kotimaisten klassikkojen tasolle siitä ei kuitenkaan ongelmiensa vuoksi ole. Lähdeteoksena toiminut romaani teki moniin syvän vaikutuksen, elokuvaversio tuskin pystyy aivan samaan.

Lajityyppi: Draama, kotimainenLevittäjä: Nordisk FilmOhjaaja: Antti J. JokinenPääosissa: Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Tommi Korpela, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Johannes BrotherusEnsi-ilta: 9.4.2015Kesto: 1h 59 minIkäraja: 16

Pisteet 3/5