5 syytä lähteä ulos lounaalle

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni kiireinen työntekijä ei syö kunnon lounasta ollenkaan tai syö ateriansa työpöytänsä ääressä. EcoWatch-sivuston mukaan jopa 81 prosenttia amerikkalaisista syö lounaan työpöytänsä ääressä, ja sama pätee varmasti myös moneen suomalaiseen.

Lounaan ohittaminen saattaa tuntua hyvältä idealta. Mielessäsi olet tehokkaampi, ehdit tehdä enemmän ja nopeammin, ja samalla saatat myös laihtua huomaamattasi. Tämä harvemmin kuitenkaan pitää paikkaansa, minkä vuoksi työpisteeltään lounaalle lähtevät nautiskelijat saattavatkin olla tehokkaampia, vaikka toisin voisi kuvitella.

Työpöydän äärestä lounaalle kannattaa lähteä muun muassa viiden Ecowatchin listaaman syyn vuoksi.

1. Ympäristön vaihtaminen tehostaa luovuutta

Paikallaan pysyminen hidastaa tutkimusten mukaan luovaa ajattelua. Ympäristön vaihtaminen etenkin sisätiloista ulos vilkastuttaa mielikuvitusta, tehostaa luovuutta ja innovointikykyä. Jo 15 – 20 minuutin tauon pitäminen auttaa ylläpitämään keskittymiskykyä ja energiatasoja.

2. Fyysinen aktiivisuus nostattaa mielialaa

Aivot ovat liikkumisen aikana aktiivisemmat kuin esimerkiksi mietiskellessä tai meditoidessa. Liikkuminen vähentää stressiä ja saa paremmalle mielelle, minkä vuoksi lounastauolla kannattaa hyödyntää pientä happihyppelyä työpaikalta lounasravintolaan.

3. Työpöytäsi on täynnä bakteereja

Syöminen työpöydän ääressä on tutkimusten mukaan yhtä hygienista kuin syöminen vessassa. Työpöytä sisältää keskimäärin yhtä paljon bakteereja kuin vessanpöntön istuin.

4. Kiireessä syöt epähuomiossa enemmän

Syöt luultavasti epähuomiossa enemmän jos luet samanaikaisesti sähköpostia tai keskityt muihin työasioihin. Ihminen voi syödä noin 50 prosenttia enemmän jos huomio keskittyy johonkin muuhun kun edessä olevaan ateriaan.

5. Aterian ohittaminen johtaa ahmimiseen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka jättävät aterioita syömättä, lihovat herkemmin. He ahmivat illalla ruokaa kaksin käsin ja ostavat epäterveellisiä välipaloja, minkä lisäksi aineenvaihdunta hidastuu ja epäterveelliset herkut kiinnittyvät pelastusrenkaan kohdalle herkemmin.