Nyt saa herkutella! Tutkijan mukaan itsehillintä pilaa muistin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kovan kiusauksen edessä ihmisen kaikki energia menee kyseisellä hetkellä asiasta kieltäytymiseen ja itsensä hillitsemiseen. Uusi tutkimus kuitenkin todistaa, että itsehillintä ja pidättäytyminen asioista voi väliaikaisesti pilata ihmisen muistin.

Duke University -yliopistolla tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että ihmiset, jotka keskittyivät jostain asiasta kieltäytymiseen kokivat muistinmenetystä ja kiinnittivät vähemmän huomiota siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Tutkimuksesta saatiin selville, että aivojen keskittyessä pidättäytymiseen samalla muisti ja huomiointikyky kärsivät.

Tutkijat kertoivat Daily Mail -lehden mukaan reaktion johtuvan siitä, että pidättäytyessä ihmisen aivot keskittyvät ainoastaan asiasta tai mieliteosta kieltäytymiseen, ja unohtavat havannoida muita ympärillä tapahtuvia asioita. Kieltäytyminen ja pidättäytyminen vaativat itsehillintää, joka vie suurimman osan kieltäytymisen hetkellä ihmisen aivokapasiteetista.

Tämä kannattaa pitää mielessä varsinkin tärkeän työpalaverin aikana. Jos pöydällä on houkuttelevia leivoksia tai keksejä, kannattaa maistaa palanen mielummin kuin pidättäytyä herkuista keksinkuvat mielessään, jolloin pahimmassa tapauksessa unohtaa kaiken tärkeän palaverissa läpikäydyn asian.