Yllättävä tutkimus – koirat eivät tunne syyllisyyttä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Koirien omistajat julkaisevat usein lemmikeistään kuvia, joissa koirat ovat olleet pahanteossa, jääneet kiinni ja näyttävät syyllisiltä. Metro-lehti kertoo uudesta tutkimuksesta, josta on kuitenkin käynyt ilmi, että koirat eivät surkeista ilmeistään huolimatta osaa tuntea tai näyttää syyllisyyttä.

Adeleiden yliopiston tutkija ja tohtori Susan Hazel kertoo, että koirat eivät osaa näyttää tai tuntea syyllisyyttä, koska niiden aivot eivät toimi sillä tavalla kuin ihmiset uskovat.

Syylliseltä näyttävät ilmeet kertovat useammin pelosta kuin häpeästä, ja monet surkeat ilmeet koirat ovat vuosien saatossa oppineet ihmisiltä välttääkseen rangaistuksen. Pään sivulle tai alas kääntäminen, perääntyminen, huulien nuoleskelu tai irvistäminen kertoo siitä, että koira on peloissaan tai viestittää ihmistä olemaan koskematta itseensä, koska koira aistii ihmisen olevan vihainen.

Koirat osaavat lukea ihmisten tunnetiloja ja eleitä todella hyvin ja käyttäytyvät niiden mukaan. Koirilla on seitsemän tutkittua tunnetilaa, jotka ovat pelko, viha, himo, äidillinen huolenpito, yksinäisyys, leikkimielisyys ja onnellisuus. Heillä ei kuitenkaan ole moraalintajua eivätkä ne näin ollen tunne Hazelin mukaan syyllisyyttä.