Viidennes naisista ostanut jotain yli varojensa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Brittitutkimuksen mukaan joka viides naisista on ostanut tavaroita, joihin heillä ei ole todellisuudessa varaa. Ihmisten ostokäyttäytymisestä tehdyn tutkimuksen on teettänyt englantilainen Halifax-pankki.

Tutkimuksen tulokset ovat yllättäneet tutkijat, sillä tulosten mukaan jopa puolet naisista murehtivat ja huolehtivat talousasioistaan, etenkin säästämisestä. Seikka oli ristiriidassa sen tiedon kanssa, että osa naisista silti tuhlasivat rahojaan tavaroihin, jotka aiheuttivat heille taloudellisia ongelmia.

Daily Mail -lehden mukaan naisilla oli taipumus potea syyllisyyttä kalliista ostoksista. Kyselyyn osallistuneista miehistä kolmasosa oli huolissaan raha-asioistaan. Joka seitsemäs miehistä oli ostellut tavaroita joihin heillä ei olisi ollut varaa. Naisista poiketen miehet eivät tunteneet vastaavaa syyllisyyttä tuhlailuistaan.

Tutkimukset myös paljastivat sen, että miehet kyllästyivät shoppailuun nopeammin kuin naiset. Miehet olivat valmiita luovuttamaan keskimäärin 26 minuutin jälkeen, kun taas naisten ostosvimma hyytyi vasta kahden tunnin kuluttua.

Halifax-pankin aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että 80 prosenttia miehistä käyvät ostoksilla mielummin ilman puolisoaan kuin hänen kanssaan. Osa miehistä halusi käydä yksin ostoksilla sen takia, ettei heidän tarvitsisi maksaa puolisonsa ostoksia.