Kännykällä ällistyttävä vaikutus muurahaisiin

Viihdeuutiset · Annika Kela

Pihakivetykselle aseteltu älypuhelin saa aikaan erikoisen reaktion muurahaisissa. Kun puhelin alkaa soida, muodostavat muurahaiset sen ympärille pyörivän kehän. Asiantuntijoiden mukaan ilmiö enteilee huonoa, sillä kehässä pyöriminen johtaa usein muurahaisten kuolemaan.

Daily Mail -lehden mukaan muurahaisten muodostamia pyörteitä nähdään usein luonnossa ja lähes aina ne johtavat muurahaisyhteisön kuolemaan. Muurahaisilla on tapana muodostaa pyörre esimerkiksi silloin, kun yhteisön jäsenet ovat ajautuneet eroon toisistaan tai silloin, kun niiden pesä on tuhottu.

Muurahaiset kerääntyvät muiden johdattamana pyörteeseen ja ne kiertävät kehää uupumukseensa ja jopa kuolemaansa asti. Brysselin yliopiston tutkija Marie-Claire Cammaerts-Tricotin mukaan säteily saa tutkitusti muurahaisissa kyseisen reaktion aikaan. Tutkija on testannut laboratoriossa säteilyn vaikutuksia ja säteilylle altistuneet muurahaiset muodostivat kehän.

Videon katsoneet ihmiset ovat olleet ilmiöstä hämillään. Monen mielestä video on pelottavaa katsottavaa, sillä se herättää paljon kysymyksiä älypuhelinten turvallisuudesta. Jos puhelimen soiminen syöksee muurahaisyhteisön kuolemaan, niin mitä se tekee ihmisaivoille? Toiset ovat taas todenneet kehän muodostamisen syyksi puhelimesta lähtevän värinän.