Tutkijat: Kissat eivät ole riippuvaisia omistajistaan

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kissat ovat huomattavasti itsenäisempiä kuin monet tiedostavat, sillä ne eivät kiinny omistajiinsa samalla tavalla kuin esimerkiksi koirat, väittää tuore eläinlääketieteellinen tutkimus. Tulokset osoittavat, että kissat tuntevat olonsa turvalliseksi omistajan ollessa poissa, tosin kuin koirat.

Daily Mail -lehden mukaan eläinten käyttäytymiseen erikoistunut eläinlääketieteen professori Danile Mills totesi, että kissat eivät ole tunnetasolla riippuvaisia omistajistaan. Koirat sen sijaan kiintyvät omistajiinsa samalla tavalla kuin pienet lapset.

Tutkimusten mukaan koirat tunsivat olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi ollessaan omistajiensa seurassa. Monet tutkimuksen koirista kärsivät eroahdistuksesta ja kaipasivat omistajiaan aivan kuten pikkulapset kaipaavat äitiään.

Tutkijoiden mukaan koirat olivat ahdistuneita ja turvattomia omistajan ollessa poissa. Kissat ovat huomattavasti itsenäisempiä kuin koirat, sillä omistajan poissaolo ei haitannut niitä. Kissat eivät kärsineet eroahdistuksesta samalla tavalla, mutta jotkut kissoista osoittivat mieltään turhautumisensa takia.

Tutkimukset osoittivat, että koirat olivat epävarmempia muiden ihmisten seurassa, kuin omistajansa. Sen sijaan kissat viihtyivät paremmin myös tuntemattomien ihmisten kanssa. Millsin mukaan koirat tarvitsevat omistajiaan enemmän kuin kissat, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö myös kissat välittäisi omistajistaan. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Plos One- julkaisussa.