Ärsyttääkö kaverin maiskutus? Voit kärsiä misofoniasta

Terveys · Annukka Heikkilä

Monet ihmiset ärsyyntyvät tietyistä äänistä, kun esimerkiksi vieressä istuva henkilö syö ruokaansa kovaäänisesti, lautasen pintaa vingutetaan haarukalla tai pitkiä kynsiä kuljetetaan pitkin liitutaulua. Pieni ärsyyntyminen on normaalia, mutta jos äänet alkavat aiheuttamaan ahdistusta ja raivoa, kyseinen henkilö voi kärsiä misofoniasta.

Misofonia tarkoittaa kirjaimellisesti äänen vihaamista. Yleisimpia vihattuja ääniä ovat esimerkiksi kovaääninen ruoan maiskutus tai nielaiseminen, viheltäminen, niiskuttaminen, kuulakärkikynän naksuttelu ja kovaääninen näppäimistön hakkaaminen.

Kyseessä on neurologinen sairaus, jossa tietyt äänet herättävät kuulijassa voimakkaita negatiivisia tuntemuksia. Misofoniaan on käytetty hoitokeinoina muun muassa kognitiivista terapiaa, psykoanalyysia, tinnitysterapiaa ja altistamishoitoja, mutta sairauteen ei vielä toistaiseksi ole löytynyt parannuskeinoa.

Misofoniasta kärsivällä ihmisellä tietyt ärsyttävät äänet laukaisevat vahvoja tunnetiloja, jotka saattavat johtaa tilanteesta poistumiseen tai jopa väkivaltaisuuteen. Monet misofoniasta kärsivät eivät edes tiedä, että heillä on misofonia, koska sairaudesta on vielä niin vähän tietoa.

Metro-lehden mukaan sairaus on saanut lopullisen nimensäkin vasta viimeisen 20 vuoden aikana. Yllättävän moni kuitenkin kärsii tästä sairaudesta ja painii päivittäin tuskallisten äänien vuoksi epätietoisena siitä, miksi äänet saavat raivostumaan.