Astronautti juo vuodessa 730 litraa kierrätettyä virtsaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet ovat haaveilleet pääsevänsä joskus avaruuteen. Elämä kansainvälisellä avaruusasemalla ei kuitenkaan ole pelkkää upeiden auringonnousujen katselemista Maata kiertävältä radalta. Astronautti Scott Kelly on viettänyt noin puoli vuotta Kansainvälisellä avaruusasemalla, ja edessä ovat vielä toiset puoli vuotta.

NASA on julkaissut tietopaketin siitä, mitä maata kiertävällä radalla asuvat astronautit voivat odottaa reissultaan. Scott Kelly tulee esimerkiksi juomaan 12 kuukautta kestävän reissunsa aikana yhteensä noin 730 litraa virtsasta ja hiestä kierrätettyä vettä. Miehen ulosteet puolestaan päätyvät avaruuteen ja palavat ilmakehässä tähdenlentojen tapaan.

Kelly tulee näkemään avaruusasemalla yhteensä 10.944 auringonnousia ja auringonlaskua, kun taas maan pinnalla asuvat tulevat näkemään niitä samassa ajassa vain 684 kappaletta. Pysyäkseen hyvässä fyysisessä kunnossa, miehen täytyy kuntoilla yhteensä 700 tunnin ajan ja juosta 648 kilometriä erikoisvalmisteisella juoksumatolla.