Hirvikärpäset riesana? Harri keksi toimivan ratkaisun

Koti & Asuminen · Terhi Piiroinen

Hirven täikärpäset, eli hirvikärpäset, ovat nyt aktiivisimmillaan. Hirvikärpäset ovat levinneet koko Suomeen vasta viime vuosikymmeninä, mutta niitä tavataan runsain määrin lähes koko Euroopassa – siellä missä on myös hirvieläimiä.

Hirvikärpäset ovat kiusallisia ja niiltä on hankala suojautua. Viime vuonna Facebookissa jaettiin ahkerasti kuvaa, jossa vinkataan yksinkertainen niksi hirvikärpäset estämiseen. Takin kaulukseen pantu teippi pysäyttää loiset.

Teippi toimii kauluksena ja ansana kiipeäville otuksille. Kuvan julkaisi Harri Ruutana Metsästävät cockerspanielit -yhteisössä.

Hirvikärpänen lentää isäntäeläimeen ja pudottaa sen jälkeen siipensä. Ne ryömivät vaatteiden sisään ja piiloutuvat taitoksiin ja saumoihin. Hirvikärpäset eivät kuole saunassa, ja niiden tappaminen on vaikeaa kovasta kitiinikuoresta johtuen. Suojaava vaatetus on myös toimiva keino estää hirvikärpäsiä.