Netflixin perustaja: ”Televisio kuolee 20 vuoden sisään”

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Verkossa televisiosarjoja ja elokuvia suoratoistona jakeleva Netflix on saavuttanut suosiotaan ensin pikkuaskelin Yhdysvalloissa, kunnes se rantautui myös muualle maailmaan. Netflix aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2012.

Netflixillä on nykyisin yli 62 miljoonaa asiakasta yli 50 maassa. Nyt palvelun perustaja Reed Hastings arvioi, että nykyinen televisiomalli tulee päättymään kahden seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä tarkoittaa kaikkien televisiopalveluiden siirtymistä internetiin.

Reed kertoo Netflixin huippusarjojen suosion, Orange is the New Blackin, House of Cardsin ja Breaking Badin, perustuvan jaksojen helppoon saatavuuteen – toisin sanoen internetiin.

Kaapelikanavien ja perinteisen televisio puolustajat eivät usko Reedin ennustuksiin. CNBC:n haastattelussa esiintynyt Reed kuitenkin muistuttaa, että internet-TV luo enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Hänen mukaansa esimerkiksi urheilua seurataan tulevaisuudessa siten, että jokainen katsoja voi valita seuraamansa lajin tai pelin miltä tahansa haluamaltaan näytön omaavalta laitteelta.

Netflixin menestyksen myötä useat teknologia-alan yritykset ovat alkaneet kilpaa perustamaan omia elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalveluja. Muun muassa Amazon, Hulu ja Youtube ovat Yhdysvalloissa haastaneet Netflixin omilla vastaavanlaisilla palveluillaan. Myös Applen on kerrottu astuvan pian suoratoistopalveluiden kentälle.