Suomalaistoimittaja itsemurhaiskussa – katso kuvat Somaliasta!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Somalialaistaustainen suomalaistoimittaja Wali Hashi nousi taannoin otsikoihin haukuttuaan julkisesti itsenäisyyspäivänä häiriköineet anarkistit. Parhaillaan Hashi on Somaliassa, jossa hän joutui keskelle terroristijärjestö Al-Shabaabin itsemurhaiskua.

Isku tapahtyi Somalian pääkaupungissa Mogadishussa maanantaina. Autopommi-isku tehtiin presidentin käytössä olevan Villa Somalian edustalla, ja sen kohteena vaikuttivat olevan paitsi presidentti myös YK:n virkamiehet, jotka olivat juuri liikkumassa alueelta. Räjähdys oli niin voimakas, että se tuhosi samalla hotellin, jossa Hashi asui. Hotelli sijatsi iskun kohteena olleen rakennuksen naapurissa. Hyväksi onnekseen Hashi ei ollut räjähdyshetkellä hotellihuoneessaan.

Huone ja kaikki Hashin henkilökohtaiset tavarat tuhoutuivat täydellisesti. Hashi sai iskussa vammoja jalkaansa ja käteensä, mutta vaikka vammat vaativat sairaalahoitoa, ne eivät ole vakavia. Alueella oli myös muita suomalaisia, mutta kaikki selviytyivät iskusta. Iskun kuolonuhreista liikkuu monenlaisia arvioita, mutta Hashin saamien tietojen mukaan kuolleita olisi mahdollisesti kymmenkunta. Varmistettuja uhreja on 7. Haavoittuneita on kymmeniä.

– Tämä on tänä vuonna jo toinen hotelli, jossa olen majoittunut työryhmäni kanssa ja joka on räjäytetty. Täällä pitää olla aika tarkkana siitä, mihin matkalaukkunsa laskee, kommentoi Hashi tilannetta tiistaina.

Räjähdyksen sattuessa Hashi oli kuvaamssa juuri Ylelle reportaasia Mogadishun turvallisuutilanteesta. Paikalliseen tapaan työt jatkuivat miltei heti, kun räjähdyksen savu oli laskeutunut ja loukkaantuneet hoidettu sairaalahoitoon.

– Ällistyttävää täällä on se, miten nopeasti elämä palautuu iskun jälkeen normaaliksi. Nyt hajonneiden rakenteiden tilalle rakennetaan jo uusia ja siivoustiimi puhdistaa räjähdyksen jälkiä niin tehokkaasti, että parin päivän päästä se on enää kaukainen muisto, ihmettelee Hashi paikallisten tyyneyttä järkyttävän veriteon jälkeen.

Hashi palaa Suomeen loppuviikosta ja työn alla olevan televisiosarjan kuvaukset jatkuvat normaalisti ensi viikolla Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Wali Hashi saapui Somaliasta Suomeen turvapaikanhakijaksi 17-vuotiaana vuonna 1990. Hänet tunnetaan monista Ylelle tekemistään dokumenteista ja reportaaseista kriisialueilta ja varsinkin Somaliasta. Vuonna 2009 Hashi oli ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi MOTin reportaasista Merirosvojen rannikko.

Tällä hetkellä Hashi on Mogadishussa keräämässä materiaalia yhteispohjoismaisesti rahoitettua Paluumuuttajat-tv-sarjaa varten. Hän avustaa myös Vikesin projektia, jossa suomalaisvoimin on rakennettu Mogadishuun maan ensimmäinen uudenaikainen televisiostudio. Myöhemmin syksyllä Ylefem esittää Hashin ohjaaman dokumentin Somalian sananvapaustilenteesta ja tuosta poikkeuksellisesta kehitysyhteistyöhankkeesta.

Wali Hashi
Wali Hashi
Wali Hashi
Wali Hashi
Wali Hashi
Wali Hashi
Wali Hashi
Wali Hashi