Sijoittaja osti AIDS-lääkkeen patentin – hinta nousi 5 000 prosenttia yhdessä yössä!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Yhdysvaltalainen lääkevalmistaja Turing Pharmaceuticals on saanut ihmiset raivon partaalle kohtuuttomalla lääkehinnoittelullaan. Yritys nimittäin osti yksinoikeudet AIDS-hoidoissa käytettävään lääkkeeseen ja nosti lääkkeen hintaa 5000 prosentilla.

Fortune-lehden mukaan Turing Pharmaceuticalsin toimitusjohtaja Martin Shkreli on puolustellut hinnannostoa sillä, että yritys haluaa kehittää lääkkeestä paremman. Ennen kuin lääke päätyi yrityksen omistukseen, sen hinta oli 13,50 dollaria. Nyt lääkettä myydään 750 dollarin hintaan.

The New York Times -lehden haastattelemat lääkärit totesivat, ettei lääkkeen kehittäminen ole tarpeen, sillä se on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi lääkkeeksi. Lääkärit ovat sitä mieltä, että vaikka lääkettä kehitettäisiin, on hinnan nostaminen silti kohtuuttomalla tasolla.

Joidenkin mielestä Shkrelin toiminnan taustalla on ahneus. Monet potilaista tarvitsevat lääkettä, eikä heillä ole muita vaihtoehtoja kuin hankkia lääkettä hinnalla millä hyvänsä. Monet Shkreliä kritisoineista ovat sitä mieltä, että Turing Pharmaceuticals rahastaa ihmisten kärsimyksellä.